Skanios kelionės arba kur vykti, jeigu noriu palepinti skrandį?

2016.10.10

Turbūt daugelis sutiks su šiuo faktu, kad nepriklausomai nuo žemyno, šalies ar regiono, kiekviename pasaulio kampelyje galima rasti tikrų virtuvės šedevrų. Šiaurės Amerika nuo seno garsėja mėsainiais, Pietų Amerika – aštroku it čili paprika maistu, o Azija stebina įvairiais gyviais lėkštėje. Seniausiasis žemynas Europa pasaulyje jau nuo seno garsėja dviem virtuvėm – itališka ir prancūziška. Šios dvi šalys turistus pasitinka išdidžiai, nes puikiai žino kaip reikia įtikti net ir išrankiausiems skoniams. Tačiau be šių dviejų šalių Europoje yra dar keletas vietų, kur džiaugsis ne tik jūsų akys, bet ir skrandis. Tad kur keliauti ir ką būtinai reikėtų paraguti keliaujant po Europos šalis?

Skanios kelionės arba kur vykti, jeigu noriu palepinti skrandį?

Romantiška, spalvinga, kvapni ir nuolat priverčianti susižavėti Prancūzija

Net ir tie, kurie mažai domisi maisto gaminimu, šiek tiek žino apie šią virtuvę. Daugeliui ši šalis asocijuojasi su vynu ir sūriu, tačiau šie du produktai tai dar toli gražu ne prancūziška virtuvė. Būtent Prancūzijoje, o labiausiai Normandijos regione rasite vienas iš pirmųjų sidro daryklų. Iš kvapnių obuolių pagamintas gėrimas patiks net tiems, kurie į gėrimus su laipnsiais žiūri skeptiškai. Jeigu turėsite galimybę, būtinai paragaukite kiaulienos nugarinės, kurią prancūzai įprastai troškina obuolių sidre. Jeigu kiaulienos nevertinate, rinkitės grietine pagardintą sole normande. Tai ant nestiprios ugnies troškinamas jūros liežuvis su krevetėmis, kurios šiek tiek pagardintomis sidru. Žinoma, kad nuo prancūziškos virtuvės sunkiai atskiriamos ir žuvys bei jūros gėrybės, tad drąsiai ragaukite keptus moliuskus, arba garsųjį cotriade – žuvies troškinį. Jeigu dar turėsite vietos skrandyje, palepinkite save tikru žąsų kepenėlių paštetu, kuris yra ne kas kita kaip prancūziškos virtuvės pasididžiavimas. Na, o desertui rinkitės ledus su ypač vertinamomis provanco žolelėmis ir gėlėmis.


Gurmaniškoji Italija tiems, kas save laiko maisto mylėtojais

Būtent ši šalis yra tikra picų, spagečių, alyvuogių aliejaus, espreso bei kapučino kavų karalienė. Kaip ir kiekvienoje šalyje, Italijoje virtuvės skiriasi pagal savo regionus, tačiau kiekviename jų tikrai sutiksime pagrindinius itališkos virtuvės ingridijentus. Itališką virtuvę reprezentuoja makaronai, gausybė daržovių ir vaisių, žuvies bei sūrio patiekalai. Pirmiausia, ką siūlome paragauti atvykus į šią šalį, tai žinoma – pica. Kur kitur, jeigu ne savo gimtinėje ji gali būti tokia gardi! Kitas ypač skanus itališkas dalykėlis yra ravioliai – kurių įdarų čia pagal kiekvieno ragautojo skonį: sūris, špinatai, mėsa, jūros gėrybės ir dar dugiau! Tiems, kurie vertina sveiką maistą, siūlome įvertinti tradicinę itališką sriubą minestrone – tai daržovių sriuba, verdama su pomidorų pasta arba pesto padažu. Siūlome šiek teik vietos skrandyje pasilikti desertui, kuris italijoje ir už jos ribų yra ypač vertinamas – garsusis tiramisu... Žinoma, prie bet kurio iš šių patiekalų jums bus pasiūlyta ne ko kito, kaip gero, sodraus itališko vyno. Jeigu mėgstate stipresnius gėrimus – ugningoji sambuka palies visus skonio receptorius.


Svetinga, jauki ir soti Gruzija

Gruzinai yra išties svetingi žmonės, tad jeigu važiuojate pas juos į svečius, arba turistaujate po šią kalnų šalį, savo pietus turėtumėte pradėti nuo užkandžių. Naminiai sūriai ir basturma (tai gruziniška vytinta jautiena) turėtų būti ragaujami pirmiausiai. Sekantis patiekalas, žinoma, ne kas kitą, o sriuba. Turbūt daugelis esate ragavė garsųjį gruziniška charčio (tai aštri daržovių ir ryžių sriuba su mėsa), tačiau savo tėviškėje, ši sriuba turi daug daugiau spalvos ir skonio! Tiems, kas vengia aštraus maisto, siūlome išbandyti kiek mažiau žinoma, tačiau Gruzijoje ypač vaikų mėgstamą, čichirtma – lengvai rūgšti sriuba su vištiena. Žymiųjų chačapuri turbūt daugelis esate ragavę ir Lietuvoje, tačiau Gruzijoje būtinai paragaukite kalmachi. Tai tradiciškai keptas upėtakis. Šis patiekalas yra vienas iš brangesnių, tačiau skonis – vertas kiekvieno cento. Ši šalis savo svečius gali atgaivinti unikaliu vulkaninės kilmės mineraliniu vandeniu, tad tikrai nebijokite persivalgyti. Unikalusis Borjomi mineralinis vanduo net ir po sočiausių pietų suteiks žvalumo. Gruziniškam desertui rinkitės Gruzijoje ypač mėgstamą čurčchela. Tai iš „gyvų“ vynuogių sulčių, riešutų ir kukurūzų miltų gaminamos saldžios dešrelės. Vaizdas įdomus – skonis pasakiškas!